CORONA VİRÜSÜN (COVID 19) İŞLETMELER AÇISINDAN ORTAYA ÇIKARDIĞI RİSKLER

Anasayfa / Blog / CORONA VİRÜSÜN (COVID 19) İŞLETMELER AÇISINDAN ORTAYA ÇIKARDIĞI RİSKLER

CORONA VİRÜSÜN (COVID 19) İŞLETMELER AÇISINDAN ORTAYA ÇIKARDIĞI RİSKLER

2019 yılının sonu Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp 2020 yılının başından itibaren tüm dünyada etkili olan bir virüs Covid-19 virüsü. Çok hızlı yayılan bir virüs olduğu için bununla alakalı önlemlerini aldırtmaya mecbur bırakan bir virüstür. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü tarafından da bu corona virüsünden kaynaklı pandemi ilan edildiği görülür. Bu pandemi süreci ise birçok ekonomiyi de olumsuz etkilediği görülür. Corona virüsün (Covid 19) işletmeler açısından ortaya çıkardığı riskler ekonominin olumsuz şekilde etkilenmesinden kaynaklı ortaya çıkıyor. Sadece bir ekonomik sektörün etkilenmediği durum piyasadaki nerdeyse birçok sektörün birbiri ile ilişkili olma durumundan dolayı etkiler zincirleme şekilde karşımıza çıkıyor.

 

İŞLETLEMER İÇERİSİNDE CORONA VİRÜS RİSKLERİ

Corona virüsün (Covid 19) işletmeler açısından ortaya çıkardığı riskler arasında etkilerini gördüğümüz belli başlı sektörler ise eğitim, turizm, seyahat, konaklama, ulaşım, ticaret, yiyecek, içecek sektörleridir. Bu tarz çeşitliliği sunan işletmeler büyüklüklerine göre zararlarını kapatmaya çalıştılar ya da bu durumla alakalı çalışmalarını ortaya çıkardılar. Özellikle bu pandemi öncesinde işletmelerin kendileri için alternatif senaryolar üretmeleri ve bu krizden önceki uygulamaları corona virüsün (Covid 19) işletmeler açısından ortaya çıkardığı riskler çeşitliliğini bir nevi engelleyebildi. Bu yüzden bu alternatif çözüm yollarını aramak ve onları uygulamak işletmelerin bekası için önemli bir yere sahip oldular.

 

STRATEJİK RİSKLER

Şirketlerin tanımlama ve ölçüleme konusunda bilgilerini geniş çapta sunabilmesi oraya çıkacak risk durumlarını da en iyi şekilde yönetebilme durumuna vesile olur. İşletmelerin yaşayabilecekleri riskleri tanıması ve yine bu risklerin boyutunu önceden ölçebilmesi risklere karşı alınabilecek önlemlerin ortaya çıkmasını sağlar. Stratejik risk olarak görülebilecek riskler projenin uygulanmamasında ortaya çıkar. Müşteri kaybetmeye başlanılması önemli bir stratejik risktir. Bu duruma sebebiyet veren korona virüs ise işletmenin kazancında durgunluk verebilir ve bu durumda stratejik risk olarak gözlemlenir.

 

YÖNETSEL RİSKLER

Kriz dönemlerinde ortaya çıkan durumların değerlendirilmesi yönetsel riskleri değerlendirmekle elde edilebilir. İşletmeler gelişimlerinde en önemli etken olarak görülen bu durum işletmelerin gelişimi ile paralel bir şekilde ilerler. Corona virüsün (Covid 19) işletmeler açısından ortaya çıkardığı riskler ortaya çıkartılıp bu risklerin yönetilmesi gereklidir.

 

FİNANSAL RİSKLER

Bu risk çeşidi maddi etkenleri kaybetme riski olarak ön görülür. Finans konusunda etkisi olan parasal kayıpları düşünmek finans durumu konusunda risk hazırlığının yapılmasını doğurur. Özellikle corona virüsü sebebiyle küresel bir çark etkisini gösterdiği için finans konusunda riskler de işletmeler için ortaya çıkabilir. Yatırım, piyasa, kredi gibi alanlarda ortaya çıkan riskler işletmeler için finansal risk olarak görülür.

 

İNSAN KAYNAKLARI RİSKİ

İşletmelerin yasal zorunlukları vardır uygulaması gereken. Bu zorlu süreç içerisinde ise bu yasal süreçleri işletmeye koymak oldukça zor bir durum haline gelebiliyor. İnsan kaynakları işleri bu aşamada zorlukları yaşadığı görülür. İş davaları, iş aksamaları, iş kazaları gibi iş sağlığı ve güvenliği problemleri insan kaynakları ile ilişkili bir durum olarak ortaya çıkılmasına sebebiyet verir. İş çıkarımları, tazminatlar bununla ilgili bilgilendirmeleri bilinmelidir. Bu bilgilendirmeler riskler için gerekli önlemlerinde alınmasını sağlar. Yetkili bir kuruluştan covid-19 eğitimi alınarak işyeri bünyesindeki çalışanlar pandemi çnlemleri konusunda bilgilendirilmez ve yasal işlemler uygulanmazsa bu zor dönem içerisinde bazı cezaları ödeme zorunluluğu altında olabilir bu işletmeler.

CORONA VİRÜSÜN (COVID 19) İŞLETMELER AÇISINDAN ORTAYA ÇIKARDIĞI RİSKLER - KUANTUM OSGB
Tük Hakları Saklıdır - Kuantum İş Sağlığı ve Güvenliği © 2020 - Seo Hizmeti