Anasayfa / Blog / Deprem Eğitimi
Yangın, sel, heyelan ve deprem ilk başta akla gelen afetler arasında sayılabilir ve ülkemizde bu afetlerin hemen hepsi görülebilir durumdadır. Bu tür afetlerde can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gereken temel bazı uygulamalar vardır. Temel afet eğitimi ve temel deprem eğitimi, bu uygulamaları öğrenmek ve doğal afetler sırasında ve sonrasında sergilenecek doğru davranışlar konusunda bilinçlenmek için verilen eğitimlerdir. Afet risklerini azaltmak için afet gelmeden öncesinde önlem almayı hedefleyen eğitim programlarıdır.
Afetlerin ne zaman ortaya çıkacağı bilinmez ve insanların afetlere nerede, nasıl yakalanacağı da hiç belli değildir. Bu durum, afet eğitiminin önemini daha açık şekilde gözler önüne sermektedir.
Temel afet eğitimi, deprem eğitimi başta olmak üzere sıkça rastlanan afetlere yönelik temel eğitimleri içeren programlardır. Afetlerin öncesinde, afetler sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bireyi ve toplumu bilinçlendirme faaliyetleridir. Bu eğitim, topluma ve bireye afet bilinci kazandırılmasını hedeflemektedir. Afet durumunda toplumsal farkındalığa ulaşmak, afet risklerine karşı bilinçlenmek, afet risklerinin ortadan kaldırılması veya azaltılmasını sağlamak gibi ana hedefler içermektedir.
Afet durumunda ilk 72 saat çok önemlidir. Bireyler, aileler ve kurtarma ekipleri, afetler hakkında eğitim aldıklarında afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda daha bilinçli hareket edebilirler, böylece can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçilebilmektedir
Temel afet eğitimi öncelikli olarak insan hayatına odaklanmaktadır ve insanların çevrelerindeki tehlikelerin ve risklerin farkına varmalarını sağlamaktadır. Temel afet eğitimi afetlerin öncesinde yapılması gerekenler konusunda bilinçlenme ve afet sırasında doğru davranış modellerini uygulama gibi yetkinlikler kazandırmayı amaçlamaktadır.
Temel afet eğitimi, afetler konusunda bilinç kazandıran önemli ve son derece gerekli olan eğitim programlarıdır. Afetlerle ilgili temel bilgi ve kavramları dahil, afet öncesi yapılması gereken hazırlıklardan afet sırasında sergilenecek doğru davranışlara, afet sonrası nasıl davranılması gerektiğinden psikolojik desteğe kadar çok çeşitli konular bulunabilmektedir. Ulusal afetlere müdahale planı ile afetleri izleme ve değerlendirme sistemi hakkında da bilgiler verilmektedir.
Temel afet eğitimi, öncelikle sağlık konularına odaklanmaktadır. Bu eğitimde temel ilkyardım bilgileri dışında hasta ve yaralının durumunun olay yerinde değerlendirilmesi ve ilk müdahalesi, hasta veya yaralıya temel yaşam desteği verilmesi gibi çeşitli konularda bilinç kazandırılması hedeflenmektedir. Teorik bilgiler haricinde pratik uygulamalar da yapılan eğitimlerde içeriklerinin daha kolay öğrenilmesi için interaktif materyaller de kullanılabilmektedir.
Temel afet eğitimi, afetler öncesi yapılması gereken hazırlıklar konusunda bireye ve topluma yetkinlik kazandırır. Ayrıca, afetlerden sonraki ilk 72 saat çok önemlidir. Bu süre zarfında kullanılabilecek ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu afet çantası hazırlamanın önemi konusunda da bilinç sağlar. Deprem anında düşen veya devrilen cisimlerden korunma yöntemlerinin uygulanması ile afet sonrası alınması gereken tedbirler ve ilkyardım müdahaleleri ve insanların tahliyesi gibi afetlerle bağlantılı sayısız bilgi ve deneyim kazanılabilmektedir.
Temel afet eğitimi, her bireyin bilmesi gereken bilgileri içeren eğitim programlarıdır. Afetler için yapılan temel eğitimler, topluma afet bilinci kazandırılmasında rol alacak kişiler başta olmak üzere talep eden herkesin alabileceği temel eğitimlerdir. Afet eğitimlerinin süresi, eğitim içeriğine ve katılan kişilere göre değişebilmektedir. Temel afet eğitimlerinin daha etkin olabilmesi için katılımcı sayısı da önemlidir. Etkin eğitimler için katılımcı sayısının az olması tavsiye edilmektedir. Ayrıca genel olarak her 7 ila 10 katılımcı için 1 afet eğitmeninin görev alması önerilmektedir.
AFAD tarafından size verilecek eğitimler sonrasında AFAD gönüllüsü olmak istiyorsanız hemen başvuru koşullarını inceleyebilir ve ardından e-devlet aracılığıyla kolayca başvurunuzu yapabilirsiniz.
Eğitim almayı planlıyor olabilirsiniz ama eğitimi alana ve doğal afetlere karşı korunma yolları hakkında bilgi sahibi olana kadar depremden korunma yollarını incelemenizde de fayda olacaktır çünkü maalesef depremle ne zaman karşı karşıya geleceğimizi bilmiyoruz ve deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler ertelenemeyecek kadar önemlidir. Bu arada deprem çantası hazırlamanın da özellikle deprem sonrasındaki ilk 72 saat için hayati önem taşıdığını bir ke daha hatırlatalım. Lütfen hem kendiniz için hem aileniz için deprem çantası hazırlamayı ihmal etmeyin.
Afete hazır olmak ve afet sonrası yapılması gerekenleri öğrenmek için eğitim almak istiyorsanız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın eğitimlerine katılabilirsiniz. AFAD eğitimlerinin haricinde Türkiye’nin tüm şehirlerini gezen deprem simülasyon tırında da doğal afetlerle yüzleşebilir ve afet anında yapılması gerekenleri uygulamalı şekilde öğrenebilirsiniz.
Doğal afet eğitimi almak için dilerseniz Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’nin eğitimlerine de katılabilirsiniz. AKUT eğitimleri; yangından depreme, enkaz kaldırmadan kapalı ve girişin kısıtlı olduğu alana ulaşabilmeye kadar farklı konular hakkında yetkinlik kazanmanızı ve afet yönetimi yapabilmenizi sağlayacaktır.
Bu iki kurum dışında birçok özel kurum ve kuruluşlardan da eğitim almanız mümkündür.