Anasayfa / Blog / İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) iş kazalarının ve meslek hastalıklarının tüm kayıtları tutulur. İş kazası istatistikleri için gereken tüm bilgi SGK’nın kayıtlarında resmi olarak vardır. SGK tarafından, çalışan tüm kesim aktif ve pasif olarak ayrılır. Aktif olan kesim işçi, memur, esnaf, çiftçi ve tüccar gibi aktif çalışanları kapsar. Pasif kesim ise iş göremezlik geliri alanlar, ölen bir sigortalının eşi ve çocukları, emeklileri ifade eder. Ülkemizde iş kazaları alınan tedbirlere rağmen oldukça yoğun şekilde devam ediyor.
4A kapsamında çalışan herkes sözleşmeli personeldir ve zorunlu sigortaya dahildirler. Bağkurlular ise 4Bkapsamındadır. Devlet memurları ise Emekli Sandığı kapsamında olup 4C ile ifade edilirler. Normalde iş kazası istatistikleri için oluşturulan tablolara 4A grubu dahil edilmemişti fakat 5510 sayılı kanunun 4- 1A maddesine göre artık 4A grubu da iş kazası istatistikleri grafiğine dahil edilmiştir. Ayrıca muhtarlar ile bağkurlu çiftçiler de 2019 yılı itibari ile zorunlu sigortalı olarak kapsamda dahil edilmiştir.
Dünyada her yıl ortalama olarak 270 milyon iş kazası yaşanmaktadır. Türkiyede ise açıklanan verilere göre her 100 kişiden 1.47’si son bir yıl içerisinde iş kazası geçirmiş. Türkiye şu anda her 100 bin çalışan için ölümlü iş kazaları alanında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Uluslararası Çalışma Örgütünün açıkladığı verilere göre de işçi ölümleri açısından da Türkiye dünyada üçüncü sırada. Her yıl Türkiyede iş kazası sonucu 1000’den fazla kişi yaşamını yitirmektedir. Dolayısıyla Türkiye El Salvador ve Cezayir’in ardından işçi ölümleri ile 3.sıradadır.
Ülkemizde iş kazası istatistikleri incelendiği zaman her 100 bin kişide 20.5 kişinin iş kazası sonucu öldüğü saptanmıştır. Bu istatistiksel veriler Danimarka, Norveç, İsviçre ve İsveç gibi gelişmiş Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu ülkelerin 100 binde 2 olduğu görülmüştür. Ülkemizde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden alınan verilere göre ise bir yılın sadece 9 aylık kısa bir süresi içerisinde 1414 kişi iş kazasına bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Hatta bu ölen 1414 kişinin yüzde 40’ı 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor.
DİSK tarafından hazırlanan rapora göre ise her saat ülkemizde 80 kişi iş kazasına bağlı olarak yaşamını kaybederken yıl içerisinde toplam 706 bin işçi iş kazası geçiriyor. Fakat ülkemizde SGK kayıtlarına bu rakamların çok azı yansıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı verilere göre her 24 saat içerisinde toplam 172 adet iş kazası meydana gelirken 4 kişi hayatını kaybediyor. 6 kişi ise sürekli olarak iş göremez hale geliyor. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre son 12 yıl içerisinde 14 bin 125 kişi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti.